ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η εμπειρία του βουνού είναι κάτι που ό καθένας θα πρέπει να απολαύσει. Η διαβίωση στη φύση, η γνωριμία με άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους όμως έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, η ψυχική και σωματική υγεία, οι φιλίες που αναπτύσσονται, η αγάπη για το περιβάλλον, οι πρωτόγνωρες εμπειρίες, του να κάνεις πράγματα που μέχρι πριν λίγο δεν μπορούσες να διανοηθείς, το να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να βρίσκεις την ηρεμία που σου λείπει στην πόλη, είναι αγαθά που μόνο η ορειβασία και η ενασχόληση με τη φύση μπορεί να σου δώσουν.

Για να απολαμβάνουμε τις διαδρομές μας στα βουνά και να μην τις μετατρέπουμε σε επικίνδυνες ταλαιπωρίες, πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και να τηρούμε απαραίτητα κάποιους κανόνες.

  1. Θα πρέπει να κοιτάμε τον βαθμό δυσκολίας που ανακοινώνεται για κάθε διαδρομή. Στην αρχή πάμε σε διαδρομές Β.Δ. 1 και 2. Προσέχουμε τις ώρες πορείας, είναι λάθος αν δεν έχουμε περπατήσει ποτέ πάνω από μία ώρα, να ακολουθήσουμε μια διαδρομή π.χ. 7 ωρών σε μονοπάτι. Να δίνουμε προσοχή στις υψομετρικές διαφορές της διαδρομής και να μην ξεκινάμε την ενασχόλησή μας με την ορειβασία, με χιονισμένες διαδρομές. Με λίγα λόγια στην αρχή ξεκινάμε συντηρητικά, μετράμε τις δυνάμεις μας και αυξάνουμε την δυσκολία σταδιακά αποκτώντας εμπειρίες και μετρώντας την φυσική μας κατάσταση.
  1. Μεγάλη προσοχή στον εξοπλισμό. Μποτάκια αγορασμένα από κατάστημα ορειβατικών ειδών, με απόσβεση κραδασμών, αδιάβροχα, διαπνέοντα. Με αθλητικά υπάρχει πιθανότητα να γλιστρήσουμε η να γυρίσει ο αστράγαλός μας και τότε κάποιοι θα πρέπει να σας κατεβάσουν από το βουνό και θα ταλαιπωρηθούμε όλοι μας. Τα μποτάκια πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο να τα δένουμε σφικτά στον κατήφορο και να έχουμε κομμένα νύχια, γιατί διαφορετικά θα τα χάσουμε.
  1. Ο ρουχισμός απαγορεύεται να είναι βαμβακερός, γιατί το βαμβάκι κρατά την υγρασία και στεγνώνει δύσκολα. Προτιμάμε ρούχα και κάλτσες από συνθετικό η μαλλί. Η καλύτερη λύση είναι τα ορειβατικά υλικά όπως, fleece, softshell, κλπ. που δεν φθείρονται εύκολα και στεγνώνουν αμέσως αν βραχούν και ισοθερμικά μπλουζάκια.
  1. Το σακίδιο πρέπει να έχει χωρητικότητα ανάλογη με την δραστηριότητα, να είναι ρυθμισμένο στα μέτρα μας, να έχει ιμάντα μέσης και το βάρος να πέφτει στους γοφούς και όχι στη μέση η στους ώμους. Αν έχει και αδιάβροχη θήκη ακόμα καλύτερα. Σε περίπτωση που κινηθούμε σε βροχή, είναι καλό τα πράγματά μας μέσα στο σακίδιο να είναι σε πλαστικές σακούλες.
  2. Για τα κρύα εφαρμόζουμε τη μέθοδο του κρεμμυδιού. Από μέσα ισοθερμικό, απ’ έξω φλίς και αν έχει αέρα, βροχή,  χιόνι, από πάνω αντιανεμικό – αδιάβροχο.
  1. Γάντια αδιάβροχα, σκουφί η καπέλο και γυαλιά ηλίου πάντα στο σακίδιο, μαζί με μια αλλαξιά εσώρουχα και κάλτσες.
  1. Έχει αποδειχθεί ότι τα μπατόν είναι απαραίτητα, γιατί αυξάνουν κατά πολύ την ισορροπία μας και προφυλάσσουν τα γόνατα και την μέση από κακώσεις, που τις αντιλαμβανόμαστε συνήθως αργότερα.
  1. Στις πορείες μπροστά πάει ο αρχηγός και στο τέλος ‘’η σκούπα’’ που κλείνει την ομάδα, προσέχει τους τελευταίους και επικοινωνεί με τον αρχηγό αν υπάρξει πρόβλημα. Όλοι μπορεί να έχουμε την γνώμη μας για την διαδρομή, αλλά ο αρχηγός έχει την ευθύνη να μας φέρει πίσω σώους, γι΄αυτό πρέπει να υπακούμε, να μην φεύγουμε μπροστά και να τον ενημερώνουμε για ότι μας συμβεί άμεσα.
ΚοινοποίησηShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter