Ιστορικό Συλλόγου

Ιδρύθηκε στις 11-1-1988. Η αρχική του ονομασία ήταν «Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Δυτικής Στερεάς Η ΒΑΡΑΣΟΒΑ». Στις 15-11-1999 με την τροποποίηση του καταστατικού του για την εναρμόνισή του με το Ν. 2725 / 17-6-1999 πήρε την σημερινή του ονομασία.

Στα τέλη του 1987 μια ομάδα από τα μετέπειτα ιδρυτικά μέλη του, άρχισαν να συζητούν την ανάγκη ιδρύσεως ενός συλλόγου που θα κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής σε πεζοπορία στην αρχή κι ύστερα ορειβασία, χιονοδρομία, αναρρίχηση κλπ. Μετά από αρκετές συναντήσεις στο γραφείο της Σωματικής Αγωγής, αποφασίστηκε η ίδρυση του Συλλόγου (11-1-1988). Τον πρώτο χρόνο έγινε γνωριμία με τα κοντινά βουνά μας ΑΡΑΚΥΝΘΟ – ΒΑΡΑΣΟΒΑ – ΚΛΟΚΟΒΑ, διανθισμένη από τις αναφορές της ιστορικού κας Αλεξανδροπούλου.

Την δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος άρχισε να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις των Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου (Σ.Ο.ΣΔ.Ε.Η.) και στην Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση (Π.Ο.Σ.) Πάρνωνας, Ζήρια, Παναιτωλικό κλπ., νέες εξορμήσεις, χωρίς να εγκαταλείπονται οι πρώτες γνωριμίες. Κάθε χρόνο προσθέταμε μακρινότερες εξορμήσεις και δυσκολότερες διαδρομές. Τα χρόνια κυλάνε. Ο Σύλλογος αποκτά δεσμούς με όλους τους Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους της Ελλάδας

Κανένας ορειβάτης δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί μόνος και αβοήθητος σε περιοχή που υπάρχει Ορειβατικός Σύλλογος. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου ανοίγει, σηματοδοτεί, καταγράφει και συντηρεί μονοπάτια στον Αράκυνθο, στη Βαράσοβα, στην Κλόκοβα, στα Ακαρνανικά, στο Παναιτωλικό στην Ορεινή Ναυπακτία και γενικά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Κατασκεύασε βρύση στον Αράκυνθο, βοήθησε στην κατασκευή του πηγαδιού στη Βαράσοβα, κάνει δενδροφυτεύσεις και συμμετέχει σε αποστολές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά Ηλείας κλπ.). Από το 1992 έχει τη χρήση του παλιού πυροφυλακίου στην κορυφή Γρεβενό (982 μ.) του Αρακύνθου, το οποίο μέχρι το 1998 ανήκε στο Δασαρχείο Μεσολογγίου και μετά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Ορειβατικός το έχει μετατρέψει σε καταφύγιο, το φροντίζει και το συντηρεί ώστε να είναι πάντα λειτουργικό. Οι συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου να κτίσει μέσω προγραμμάτων καταφύγιο, δεν τελεσφόρησαν, λόγω της ισχυρής άρνησης του Δασαρχείου.

Σήμερα ο Σύλλογος στεγάζεται στο Ξενοκράτειο, στην ισόγεια πτέρυγα, προς την οδό Ιωσήφ Ρωγών. Προηγούμενη στέγη στην παλαιά Ηλεκτρική Εταιρεία ήδη παρκινγκ του Δήμου, και αρχική στέγη στο παλαιό κτίριο το Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Έτσι πέρασαν τα χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού και μεγάλωσαν μέσα από αυτόν γενιές νέων ορειβατών. Ο Σύλλογος εξακολουθεί να επιβιώνει, σε μια πόλη του νερού, στην αγκαλιά της Λιμνοθάλασσας.

Ελάτε λοιπόν μαζί μας να γνωρίσετε μέρη που ονειρευτήκατε και μέρη που όταν τα γνωρίσετε θα τα ονειρεύεστε.

ΚοινοποίησηShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter